Cautati o vacanta inedita si nu vreti sa pierdeti mult timp cu planificarea? Vreau sa va recomand din suflet Kenya. De cand am fost acolo, Kenya a trecut in top 3 destinatii de suflet. Itinerariul meu, propus de Eturia, include charter pana in Mombasa, 2 parcuri Tsavo East si Tsavo West, hoteluri direct pe plaja.
Pachetele oferite de ei sunt pentru toate buzunarele. Iar eu o sa va povestesc despre traseul facut de mine si Dana Savuica, iar voi alegeti ce va place din el. Oricum pozele vorbesc de la sine.
Este Kenya o tara sigura?
Cand povestesc despre Kenya primesc mereu aceasta intrebare. Da, Kenya este o tara sigura. Nu m-am simtit in pericol nici macar o secunda, dar am fost tot timpul ghidata de oameni profesionisti. Mai ales in safari. Este important sa mergi cu ghid in aceste locuri, ca sa intelegi cultura, regulile. Sunt tari pe care le faci pe cont propriu si altele nu. Daca nu mergi prin agentie, trebuie sa iti caut ghizi locali ca sa te duca in safari si mi se pare mult mai greu aici.
Serena Beach Resort
Charterul zboara pe timp de noapte asa ca la ora 10 dimineata am aterizat in Mombasa. Mi s-a parut foarte tare acest lucru pentru ca ai si prima zi completa. Cazarea a fost Serena Beach Hotel. Acest itinerariu a fost facut in asa fel, incat sa decoperim diferite tipuri de hoteluri si sa gustam putin din cultura locala imbinata cu modernul.
Serena Beach Hotel face parte dintr-un lant exclusivist, care pune acentul pe pastrarea traditiilor. Casutele sunt facute dupa designul caselor traditionale Swahili, iar combinat cu tot ce este in jur creaza senzatia unui sat traditional Lamu. Camerele sunt un amestec interesant de tapiserii etnice, fresce pictate manual, inspirate de masai si balcoane din lemn cu vedere la Oceanul Indian. Un Paradis pe plaja Shanzu, plin de bougainvillea si vegetatie luxurianta, din care nu mai vrei sa pleci.
Am inceput press tripul cu o mare surpriza
Cand am ajuns, am fugit sa fac un dus si ca orice turist dornic sa simta briza oceanului, am lasat usa balconului deschisa. 10 minute mai tarziu m-am intors in camera si pe biroul meu se afla o maimuta. Din fericire, s-a multumit doar cu fructele mele. Chiar daca sunt dragute, aveti grija ca fura, mai ales obiecte care stralucesc. Nu lasati usa deschisa de la balcon, decat daca stati acolo si va recomand sa faceti asta peste tot. Kenya este o tara “vie” si va puteti trezi cu tot felul de surprize in camera. Vedeti clipul AICI
La ei, toate paturile sunt inconjurate de plase, care se deschid seara si in felul acesta asigura o mai buna protectie, chiar daca va dati cu spray anti insecte. O sa va pregatesc si o lista cu lucuri esentiale pentru Kenya.
Orasul Mombasa
Chiar daca in itinerariul nostru aveam 2 zile de plaja, noi am preferat sa inchiriem o masina si sa exploram putin si orasul Mombasa. Am vrut sa vedem cum traiesc oamenii de aici, sa mergem la piata de mirodenii si sa vedem cum este viata dincolo de resorturi.
Prima oprire a fost la Tusks Monument, un fel de poarta a orasului, construit pentru a comemora vizita Reginei Elisabeta in 1952. Este reprezentat prin acesti colti de elefant, ca un symbol de putere, ca si animalul in sine. De acolo am explorat strazile orasului si am descoperit oameni prietenosi, care ne salutau cu Jambo sau Mambo, saluturile lor. In piata Makinon toata lumea a venit sa ne vada. Eram 2 blonde care ieseau instant in evidenta.
Ne-am cumparat cateva mirodenii locale si am mers la Fort Jesus. O fortareata construita de portughezi in sec XIV, care functiona ca un turn de aparare. In interior era un adevarat oras si nu trebuia sa iesi pentru nimic. Din 2011 este Patrimoniu Unesco, fiind unul dintre cele mai bine conservate fortarete militare, portugheze.
Pentru ca am vrut sa vedem si cum traiesc localnicii, ghidul nostrum ne-a dus in Mtwapa, un sat cu kenyeni autentici. Am mers la barul din sat, am cumparat o sticla de vin din palmier si am facut ritualul complet. Vedeti toata povestea AICI.
Ne-am intors la hotel iar seara am petrecut-o la Tamarind Mombasa, in compania celor de la Private Safaris, cu care urmeaza sa plecam in Safari. Cina a fost de fapt o mini croaziera in acest port, cu dj, cocktailuri si o priveliste superba asupra orasului Mombasa. Un mod diferit de a vizita si orasul.
Safari: Tsavo West si Tsavo East
Urmatoarea zi, dis de dimineata, a venit jeep-ul nostru Private Safaris, cu care urmeaza sa exploram 2 parcuri imense: Tsavo West si Tsavo East. Am ales o tinuta in culori naturale, pentru ca atunci cand mergi in safari, nu trebuie sa iesi in evidenta. In drumul nostru am decis sa facem o mica oprire la un sat de masai, ca sa vedem cum traiesc si sa incercam sa intelegem putin despre cultura lor. Anumite ritualuri mi se par din alta lume, dar faptul ca traiesc in acele case din balegar uscat si sunt fericiti este una din marile lectii ale vietii. Am dansat cu ei, am cantat, am cumparat cateva suveniruri si am plecat fericite sa vedem animalele.
Ghidul nostru ne-a explicat ca nu trebuie sa ne entuziasmam atat de tare, pentru ca este posibil uneori sa nu vezi atat de multe. Aceste parcuri sunt de dimensiunea unei tari precum Louxembourg. Dar nu ne-am lasat impresionate de vorbele lui David si bine am facut. Cum am iesit din strada principala, pe un drum de pamant, ca sa mergem la restaurant unde aveam prima oprire, s-a intamplat o minune. 2 grupuri immense de elefanti si giraffe. Eu si Dana eram in culmea extazului. Ea filma de zor, iar eu cu un apparat profesionist si un obiectiv genial faceam poze in rafala. Nu ne putem opri.
O lume magica
Cred ca in acest moment am fost in extaz. Nu va puteti imaginana ce fericire am simtit cand vedeam aceste animale din carti, televizor, la cativa pasi de noi. Pentru acest sentiment cred ca este foarte important ca si copiii sa ajunga aici. Este cea mai mare forma de educatie. David ne-a explicat regulile, ca sa nu le deranjam in nici un fel si sa fim pur si simplu spectatori. Cu greu a reusit sa ne convinga sa plecam la masa, desi acolo aveam un lac unde se adapau animalele. Dar acel prim contact cu animalele este magic.
Am ajuns la Ngutuni Lodge, unde au un restaurant deschis, in asa fel incat toti clientii sa admire animalele. Dupa un pranz mancat pe fuga, ca sa pot sa stau mai mult sa privesc animalele, am plecat sa exploram Tsavo West care are 9000 km patrati. Sa cauti animale este ca si cum ai cauta acul in carul cu fan.
Dar am vazut si am vazut multe. Fiecare intalnire era ca o explozie de incantare. Si nu doar asta. Vegetatia, linistea aia profunda si peisajul de vis m-a facut sa intru intr-o stare atat de profunda de liniste si multumire, pe care rar o simtim. Suntem atat de prinsi in cotidian ca uitam sa respiram. Si aici am respirat adanc si profund si am multumit pentru ocazia aceasta minunata.
Acest gen de experiente le pretuiesc mai mult decat un oras aglomerat, unde totul este pe viteza si nervi. Pentru aceste sentimente pun o destinatie pe lista mea de suflet. Celelalte 2 sunt Bali si Panama.
Kilaguni Serena Lodge
Dar sa iesim putin din visare si va povestesc despre lodge-ul in care vom sta in noaptea aceasta. Hilaguni Serena Lodge este locul in care m-as retrage cateva luni bune, ca sa ma conectez cu natura. Un design in conformitate cu natura, plus toate facilitatile, cu privelistea catre muntele Kilimanjaro si lacul unde vin sa se adape toate animalele. Aici a fost singurul loc in care am vazut seara leii veniti la vanatoare, dar nu am reusit sa fac poze pe intuneric.
Si cu acest peisaj de vis in minte, mergem la culcare, sperand ca maine vom vedea la fel de multe animale.
Va urma….
No Comments