To top
11 dec.

ISTORIA BURBERRY / THE TRENCH COAT RELIGION

Casa de modă britanică a fost înființată în anul 1856 de Thomas Burberry, acesta deschizând un magazin la doar 21 de ani. În ciuda vârstei tinere, Thomas avea suficientă experiență în domeniul țesăturilor, întrucât lucrase ca ucenic de negustor de materiale textile. Focusându-se pe confecționarea articolelor outdoor și fiind nemulțumit de materialul greoi din care erau realizate hainele impermeabile, Thomas inventează un nou material numit gabardină. Această țesătură realizată din nylon și bumbac este ușoară, rezistentă la apă și permite în același timp aerului să circule. În doar câțiva ani, clienții magazinului ajungeau să numească pardesiul din gabardină “burberry-ul”. 
La 35 de ani de la deschiderea primului magazin din Basingstoke, Thomas lansează un nou magazin în Londra, pe strada Haymarket, devenind până la începutul anilor 1900 o afacere de succes. Logou-ul pe care îl cunoaștem și noi azi, reprezentând cavalerul ecvestru, cel care conține termenul latin prorsum (înainte), devine marcă înregistrată în 1901.
 
Și cum sloganul parcă a fost sortit prestigiului, compania devine extrem de cunoscută după ce a fost solicitată să îmbrace câțiva aviatori, călători cu balonul cu aer cald, exploratori și alpiniști. Îl menționăm pe exploratorul Roald Amundsen, primul om care a ajuns la Polul Sud în 1911, pe Ernest Shacleton, cel care a condus o expediție în Antarctica în 1914, și pe lpinistul George Mallroy, cel care a încercat să escaladeze Everstul în 1924. Inclusiv jucătorii de golf, cei care practicau echitația, și schiorii au folosit articole Burberry.
Vestitul trenci apare odată cu Primul Război Mondial. Piesa vestimentară devine și simbolul companiei britanice. În 1914, Biroul pentru Război a angajat compania pentru a oferi pardesie ofițerilor, însă acestea au fost adaptate condițiilor de luptă, astfel că în acest mod a luat naștere trenciul. Acesta avea curele pentru epoleți pe umeri, găici de care se agățau grenadele și inele în forma literei D. Pe tot parcusul războiului, au fost purtate peste 500.000 de haine Burberry.
 
După încheierea Primului Război Mondial, soldații au purtat în continuare trenciul. A fost însă adaptat pentru civili și astfel apare vestitul model cadrilat. 
În 1920, Burberry a înregistrat imprimeul în carouri (roșu-alb-negru) și a fost introdus în căptușala trenciurilor. 
În prezent, compania britanică deține 5 tipuri de carouri: Haymarket, House, Nova, Supernova și Exploded.
Să ne întoarcem însă în anii’60, atunci când faimosul print se găsea deja pe umbrele, eșarfe și valize, devenind și cele mai vândute produse Burberry. Până în anii ’70 casa de modă intrase pe segmentul pret-a-porter. Apoi, în anii ’90, Rose Marie Bravo, noul director executiv al brand-ului, reușește să poziționeze compania britanică pe aceeași linie de lux cu prestigioasele case de modă Louis Vuitton și Gucci. 
În 1998, a fost lanasată linia high-end Burberry Prorsum. Și cum timpul nu stă în loc și aduce cu sine noi transformări, Christopher Bailey, noul director de creație, aduce brand-ul Burberry pe poziția de favorit al Săptămânii Modei.
Astăzi faimosul trenci este făcut din piele, bumbac peliculizat și neopren, un proces firesc până la urmă, având în vedere că trebuie să ții pasul cu vibe-ul modei în tendințe. 
Iată ce înseamnă un brand încununat de succes, un brand care a știut să își urmărească cu fidelitate sloganul, doar înainte! 
Burberry nu este doar o companie de modă, pentru Regatul Unit al Marii Britanii este o emblemă iar pentru industria modei este un brand care a făcut pionierat! 
În București magazinul Burberry se găsește pe Strada Luterană 4.
No Comments

Leave a reply