Dupa vacanta din Panama, am primit foarte multe intrebari pe Facebook si am promis ca voi scrie un post despre experienta frumoasa de anul acesta, dar si despre prima mea excursie acolo, in 2015. Daca Panama este pe lista destinatiilor voastre de vacanta sper ca aceste cateva sfaturi sa va fie de ajutor.
Asa ca un prim sfat, ideal ar fi sa mergeti la sfarsitul lunii mai – inceputul lunii iunie, din doua motive. Biletele de avion sunt mult mai ieftine, Turkish – aproximativ 480 euro & KLM 520 euro, dar si evitati sezonul ploios. Intr-adevar, este foarte fain sa mergeti in perioada sarbatorilor de iarna, dar biletele sunt mult mai scumpe.
De asemenea, va recomand sa inchiriati o masina si va bucurati cat mai mult de aceasta tara. Noi asta am facut si a fost o decizie foarte buna. Daca puteti, inchiriati una de teren. Preturile sunt foarte ok, asigurarea costa mai mult decat inchirierea in sine. Nu va aruncati la o categorie superioara ca nu prea merita, mai ales daca sunteti on a budget.
Incepeti cu un tur de Panama City, asa ca sa va obisnuiti cu stilul localnicilor si va previn ca nu seamana deloc cu stilul european. Daca nu plecati cu mintea deschisa, sa explorati s-ar putea sa nu fiti incantati. Eu am mers pentru peisaje, pentru nou si am fost foarte incantata. M-as intoarce oricand, drept dovada ca am fost deja de 2 ori.
Photography by Rares Pulbere
Nu trebuie sa ratati Casco Viejo, centrul istoric al Panama City, care este intr-o continua schimbare. In 1977 a fost desemnat de Unesco, World Heritage Site. Dupa ce a cunoscut perioade infloritoare, a fost atacat de pirati, a fost sediul bandelor, dar acum este in perioada de remodelare. Daca bugetul va permite, va recomand sa stati macar o noapte la American Trade Hotel, cel mai frumos si central hotel. La parter are o cafenea cu specialitati, printre care si Gheisa, una din cele mai rare tipuri de cafea. Din pacate eu am fost numai in trecere prin el.
Tot in Panama City mergeti sa vedeti canalul Panama si chiar sa faceti un tur. Canalul a fost cea mai mare lucrare inginereasca, care a ajutat enorm domeniul navigatiei si este punctul prin care se tranziteaza cele mai multe marfuri. De altfel, Colon un oras portuar este Free Trade Zone si din ce spun prietenii mei gasesti acolo cam tot ce vrei la preturi foarte bune. Din pacate nu am ajuns inca, dar nici nu m-as avanta sa merg fara un localnic, pentru ca zona nu este cea mai sigura. Daca ajungeti incercati sa aveti bacnote mici si sa nu fluturati prea multi bani.
Cel mai vechi pod rutier peste canalul Panama este Puente las Americas, peste care treceti cu siguranta in drumul vostru spre nord-vestul tarii.
Dupa o zi intreaga de mers faceti o oprire de 2 – 3 zile in plaja Venao. Eu am stat la Selina Hostels, un lant de hosteluri foarte modern. Este un mic colt de civilizatie, rupt de lume, unde puteti sa faceti cursuri de surf, paddeling sau sa leneviti la plaja lor sau sa explorati plajele virgine din zona. In drum spre La Playita sunt si foarte multe maimute.
A photo posted by Carmen Negoita (@carmennegoita) on
La aproximativ o ora cu masina se afla complexul Andromeda, in cadrul caruia este un Beach Club, Los Vientos, cu o piscina superba, restaurant, dar si multe alte activitati. De asemenea oraselul Pedasi din zona este destul de pitoresc.
Anul trecut, aproximativ in aceeasi zona am vizitat plaja Catalina, despre care citisem ca este una din plajele importante pentru surferi, dar sincer nu am fost impresionata. Nu am apucat insa sa vad insula Coiba, care pleaca din portul Mutis. Am ajuns putin cam tarziu in port, spre supararea noastra.
Urmatorul punct de inters este Vulcanul Baru, cel mai inalt punct din Panama, dar pana acolo va recomand un mic ocol sa manacati, sau sa stati o zi daca aveti timp la Las Lajas Beach Resort. Am facut plaja cu iguane si am vazut unul dintre cele mai frumoase apusuri de soare. Mancarea nu este cea mai healthy, dar ce conteaza? In vacanta nu se pune ☺.
In drum spre Vulcan aveti 2 variante de mers. Una catre Boquette, unde puteti face rafting, tururi pe plantatiile de cafea si trasee pe jos sau cu masina catre varful vulcanului. Catre Cerro Punta este un peisaj superb si va recomand sa stati la Los Quetzales Ecolodge and Spa, singurul loc unde mi-a fost frig (in afara de varful vulcanului). Si sa va luati haine groase, pentru ca nu au nici un fel de incalzire, iar eu nu mai stiam ce sa mai pun pe mine. In rest locul este deosebit, eco friendly, iar in zona puteti sa faceti foarte multe lucruri. Eu am fost sa vad Finca Dracula si nu are nici o legatura cu Dracula al nostru. Numele vine de la o specie de orhidee, pe care o cresc acolo. De fapt toata ferma adaposteste peste 2200 de specii de orhidee din America Centrala si de Sud. Toata zona face parte din Parque National la Amistad, un patrimoniu Unesco.
Ca sa urcati pe Vulcan aveti optiunea indrazneata sa plecati pe jos seara si sa ajungeti la rasarit. Dar nu faceti asta singuri pentru ca in padure sunt pume. Am cunoscut niste londonezi nebuni, care au scapat cu viata, dar erau aproape inghetati si au coborat cu noi cu masina. Noi am ales varianta safe cu o masina de teren, cu roti imense, in care o sa va simtiti putin ca intr-un carusel. Lent ce e drept, dar carusel pe pietrele imense, pe care le escaladeaza. Daca luati turul de la 4 dimineata prindeti rasaritul pe cel mai inalt punct din Panama.
Si dupa atata adrenalina si frig este cazul sa ne indreptam catre plaja… dar despre asta in articolul urmator din seria despre Panama.
This day ends with this amazing view!
A photo posted by Carmen Negoita (@carmennegoita) on
A photo posted by Carmen Negoita (@carmennegoita) on
No Comments