To top
6 nov.

13 lucruri esentiale de luat in avion

Stiu ca v-am mai povestit despre asta pe stories si aici, dar vreau sa va las o lista de 13 de lucruri esentiale de luat in avion. Trebuie sa le aveti cu voi, mai ales cand zburati pe distante foarte lungi si cu multe escale. Credeti-ma ca m-am lovit de nenumarate ori de ele si am invatat in timp ,cum sa ajung mai relaxata la destinatie. Unele sfaturi poate par ca se aplica doar pentru femei, dar si barbatii pot sa fure cateva idei si sa le adapteze. Iar cele de tehnologie cu siguranta sunt  pentru ambele sexe.

Puteti sa salvati aceasta lista si inainte de fiecare zbor sa faceti o scurta recapitulare. Fiecare lucru este pentru a ne usura viata pe parcursul zborului. Eu o fac de atatia ani si rar mi se intampla sa uit ceva.

1.Imbracaminte comoda.

Fie ca zburati pe distante scurte sau lungi, pantalonii lungi sunt cei mai utili, chiar si vara. La modul cum se intampla lucrurile acum, nu cred ca sterge cineva acele scaune dupa fiecare utilizare. In primul rand pantalonii lungi sunt igienici. In al doilea rand, pe majoritatea avioanelor, dar in special pe cele care traverseaza oceanul, este un frig crunt. In partea de sus va recomand tricou si cam 2 straturi pe deasupra, ca sa aveti ce sa dati jos sau sa puneti in functie de temeperatura din avion. Alegeti materiale si texturi in functie de locul din care plecati, dar fiti pregatiti pentru mai multe temperaturi. La decolare este intotdeauna extrem de cald, iar dupa o ora ingheti.

2. Esarfa.

Si aici nu ma refer doar la esarfa fancy, de tip stewardesa. Alegeti cea mai calduroasa esarfa, care sa va acopere capul si umerii. Eu folosesc una din material usor si foarte mare. Pe langa faptul ca va protejeaza de acelasi frig crunt, va ajuta sa scapati de mirosurile nadorite ale vecinilor. Parfumati-o cu ceva ce va place foarte mult si puneti-o la indemana.

3. Sosete lungi.

Poate nu sunt necesare pe un zbor de 2,3 ore, dar cand zbori 10 ore sau chiar mai mult este foarte important sa ai picioarele calde si sa le poti urca pe scaun. Se umfla foarte tare in incaltaminte si o sa iti ia ceva timp sa iti revii. Doar sa nu va duceti la baie cu ele si sa le bagati direct la spalat sau sa le aruncati cand ajuneti la destinatie.

4. Incaltaminte comoda.

Aici este o discutie putin mai lunga. Daca alegeti bocanci inalti sau ceva cu multe sireturi, o sa va fie foarte greu sa va descaltati la security. Cam tot ce trece peste glezna, vi se cere automat sa va descaltati. Dar eu prefer de foarte multe ori acest mic inconvenient si imi iau cea mai grea pereche de incaltari, ca sa nu imi cantareasca mult bagajul de cala. Ma descalt pe avion, deci nu ma deranjeaza foarte tare.

5. Casti.

Majoritatea avem telefoane foarte performante, tablete, asa ca vrem sa ascultam muzica noastra, sa vedem filmele noastre. In plus castile mai performante au varianta de noise control si asa scapam de plansetele, tipetele sau discutiile din jur. Daca va deranjeaza castile, macar o pereche de dopuri este bine sa aveti la indemana.

6. Masca pentru dormit.

Eu nu prea pot sa dorm cu ea si imi folosesc esarfa pentru a-mi acoperi toata fata, dar este foarte bine sa iti acoperi ochii si sa simulezi un somn cat de cat normal.

7. Perna de gat.

De foarte multe ori imi este lene sa o car, dar imi iau tot timpul loc la geam, ca sa pun capul sprijinit de ceva. Dar clar ajuta sa nu ajungi cu gatul intepenit.

8. Incarcatoare si adaptoare.

Incarcatorul pentru telefon si un multi adaptor le tin la bagajul de mana. Restul in bagajul de cala. Dar orice s-ar intampla nu raman fara baterie la telefon. Iar un adaptor multiplu este perfect in orice tara ai ajunge.

9. Descarcati din timp filme si muzica.

Aici nu este mult de spus. Doar sa nu uitati si sa va plictisiti, sau sa platiti in avion.

10. Snack-uri si apa.

Majoritatea companiilor aeriene nu mai ofera mancare gratuita, iar apa vine cu portia. Asa ca puteti sa va faceti stocuri de acasa si sa luati apa din aeroport. Varianta economica sa va aduceti o sticla goala si sa o umpleti din zonele cu apa potabile. Sunt destul de multe semne, care va atentioneaza ca apa este potabila. Cat despre snack-uri, va sfatuiesc sa nu aduceti lucruri care se strica usor si sunt hranitoare. Eu imi pun seminte, batoane proteice, mere, etc, dar imi aduc si ceva dulce. De la oboseala te ia uneori o pofta de dulce…. Si sa nu uit guma de mestecat. Mestecati guma la decolare, dar mai ales la aterizare, ca sa reduceti presiunea. Iar hidratarea pe timpul zborului este esentiala, pentru ca de la aerul acela inchis si presiunea ne deshidratam. Apa ajuta si la jet lagged.

11. O mica trusa cu pastile.

De cand erau copiii mei mici, am dezvoltat un obicei de a lua cu mine o trusa cu medicamente de urgenta. Majoritatea le tin la cala, dar in avion am intotdeauna ceva pentru durere, pentru rau de miscare si de raceala sau durere de gat. Si bineinteles, trusa mea zilnica cu vitamine.

12. O mica trusa cu cosmetice.

Cand zic cosmetice, nu ma refer numai la machiaje. In aceasta trusa am:

  •  apa termala mica. Din cand in cand un refresh este genial,
  • ata dentara (pentru ca nu exista ceva mai enervant, decat sa ai ceva intre dinti si sa nu ai cu ce sa scoti),
  • servetele umede si uscate,
  • dezinfectant,
  • masca cu care ne-am obisnuit in ultimii 2 ani, pentru ca la anumite companii aeriene inca este obligatorie,
  • crema de maini
  • un mini roller cu uleiuri esentiale pentru relaxare
  • iar pentru doamne un anticearcan si un ruj fac minuni la aterizare. Eu pun si o mini crema de fata, pentru ca am tenul foarte uscat, pentru ochi si buze.

Stiu ca par foarte multe, dar sunt in marimi destul de mici, asa ca incap intr-o trusa.

13. Pix.

Pare banal, dar de cate ori nu v-ati trezit ca aveti ceva de completat si trebuie sa imprumutati sau sa asteptati sa termine vecinul? Nu mai bine avem noi un pix in geanta, just in case?

 

Daca v-au fost de ajutor aceste sfaturi, astept mesajele voastre si la cat  mai multe calatorii frumoase. Urmatoarea mea destinatie peste mari si tari este Jamaica, pe care o s-o fac impreuna cu cei de la Eturia si colega mea de calatorii, Dana Savuica.

Va pup,

Carmen

No Comments

Leave a reply