Cand eram copil asteptam cu sufletul la gura vacanta, ca noi toti de altfel, iar unele dintre amintirile mele preferate sunt calatoriile cu bunicii la Lacul Sfanta Ana & intalnirile cu ursii. In momentul in care am fost invitata sa redescopar Covasna alaturi de un grup fain de oameni, am zis da imediat.
Bunataturi traditioanle, vestita palinca aromata in fel si chip, mofete, tot felul de tratemente si multe aventuri. Cam asa au trecut cele 3 zile intense in Covasna.
Drumul de la Bucuresti la Sf. Gheorghe a fost un prilej bun sa imi cunosc mai bine colegii de aventura, iar dupa primul shot de palinca la Potio Nobilis am devenit prieteni instant. Pentru mine, care la 30 de ani am baut pentru prima oara alcool, a fost o experienta unica sa gust palinca, tot un first. Mai am multe de degustat. M-a incantat combinatia interesanta dintre alcool foarte puternic si aroma fructata intensa. Palinca Potio Nobilis a castigat foarte multe premii internationale si inteleg si de ce, distileria este echipata cu tehnologie computerizata si tot procesul de realizare a palincii se desfasoara la un nivel superior. Din acest motiv are si preturi pe masura. Nu sunt eu cea mai avizata in bauturi alcoolice, dar daca sunteti pasionati trebuie musai sa le faceti o vizita.
In Sfantul Gheorghe am si aflat de aplicatia Pocket Guide ajutorul caruia ni s-a facut un mic tur, contra cronomentru ce-i drept. Mi-a placut orasul, mic, dar foarte ingrijit si cu un farmec aparte.
Inainte sa ajungem la locul unde urma sa ne cazam, am facut cateva opriri strategice. In Ojdula, la centrul de Informare Turistica, am preparat dupa o reteta originala secuniesc – ungureasca, o bunatate de Kurtoskalacs sau dupa cum este cunoscut de toata lumea, Kurtos, pe care l-am si savurat in tihna.
Apoi, am vizitat biserica fortificata Sf. Emeric, de la Ghelinta. O biserica din secolul al XIV-lea cu picturi murale impresionante din legenda Sfantului Ladislau.
Dupa acest tur de forta am ajuns in sfarsit si la hotel Balvanyos, despre care auzisem numai lucruri frumoase si eram foarte curioasa.
In plus nu voiam sa ratez apusul si nici nu l-am ratat. Hotelul este pozitionat in inima padurii si are verdeata cat cuprinde, un spa foarte mare, un parc de Aventura pe care l-am testat bineinteles, dar cel mai interesant moment a fost cand am vazut 4 ursi coborand agale din padure la groapa unde stiau ca gasesc de mancare. De fapt in toata zona risti sa te intalnesti cu ursi ca si la lacul Sfanta Ana.
A photo posted by Carmen Negoita (@carmennegoita) on
Si pentru ca tot am amintit de lacul Sfanta Ana vreau sa va zic ca am incercat acolo, pentru a doua oara SUP(stand up paddling). Pe o placa mai mica fata de cea din Tenerife, adaptata pentru apa lina din lacuri. Am stat in jur de 40 de minute admirand frumusetile locului.
Impreuna cu cei de la Adventure Expert , pentru ca ei au organizat SUP, am traversat muntii intr-un ATV de 9 locuri, pe care am avut ocazia sa il si conduc, nu puteam sa ratez asta. Tot pentru prima oara am condus si un Mountain Cart. Ziua de Aventura a fost cu siguranta preferata mea si abia astept sa ma intorc, dar de data aceasta cu copiii, care au fost foarte incantati de povestile si pozele mele.
Daca ajungeti in zona nu trebuie sa ratati nici mofetele vindecatoare. Sunt foarte multe in aer liber (Apor, Pestera Pucioasa), dar si in centre de tratament cum este cel de la Hatuica.
Stiu ca suna a excursie de o saptamana, dar credeti-ma ca au fost doar 3 zile cu tot cu drumul. Aaa. Am uitat sa va mai zic ca am decorat turta dulce, am fost in Harale, satul dogarilor, am vazut cum se face un butoi, am fost in Cernat la Centrul Malomkert , unde am mancat paine de casa cu cartofi absolut delicioasa si nu in ultimul rand, am incercat o supa crema de visine, care semana cu un smoothie. ☺ Pfff. Si mai erau atat de multe lucruri de vazut si de facut.
Ma bucur foarte tare sa vizitez tara si fac asta destul de des, dupa cum ati vazut pe Instagram si Snapchat. Eu chiar cred ca avem multe de aratat, dar din pacate nu avem oameni sa le promoveze la adevarata lor valoare. Si aici nu ma refer numai la autoritatile locale, ci la fiecare dintre noi. Nu stim sa respectam ce avem si nici sa vorbim cu drag despre tara noastra. Dar discutia aceasta o vom avea in alta postare.
A photo posted by Carmen Negoita (@carmennegoita) on
Ii multumesc lui Razvan si Andrei Pascu & Asociatiei pentru dezvoltarea turismului in judetul Covasna pentru aceasta frumoasa initiativa. Aceasta excursie mi-a rascolit amintiri din copilarie, dar totdodata am descoperit si experimentat lucruri noi.
Va pup si daca ati vizitat zona, astept sugestiile & impresiile voastre.
Kisses
Adina Milea
Avem cu ce mandri cand vine vorba de destinatiile turistice de la noi din tara. Sunt numai bune si pentru a petrece Ziua Indragostitilor
https://ghidulfrumusetii.wordpress.com/2017/02/02/destinatii-cu-dragoste-de-valentines-day/