To top
17 mart.

Cum se trateaza retentia de apa

Bine v-am regăsit dragelor! Am avut plăcerea să o am invitată în bucătăria mea pe Alina Stoica, nutriționist, care mi-a vorbit despre un subiect foarte important pentru noi femeile și anume.. retenția de apă. Pe lângă aceasta, Alina mi-a propus trei rețete simple, la îndemână, dar foarte gustoase, perfecte pentru cele dintre noi care se confruntă cu această problemă, fie că este vorba despre mâini sau picioare umflate.

Alina Stoica: ,, Este foarte important să găsim soluții la orice problemă cu care ne confruntăm, și în special soluțiile sănătoase. Să ne întoarcem la natură și să găsim cele potrivite soluții la aceste probleme.”

Ei bine, se pare că am găsit una dintre soluții, iar acesta se află chiar pe mesele noastre. Pentru asta, împreună cu Alina am gătit trei rețete simple cu ingrediente verzi bogate în vitamine, nutrienți, elementul de bază fiind clorofila, bineînțeles. Eu v-am spus că sunt mare fană “verde”!

Pentru prima parte a zilei am pregătit un smoothie ideal pentru momentele în care căutăm o soluție la îndemână, fie că este vorba despre micul dejun sau o gustare sănătoasă și rapidă.

Iată de ce ingrediente avem nevoie pentru smoothie: apio, care are un rol important asupra sistemului limfatic, detoxifică și curăță aceste blocaje, îndepărtează ca un burete toate toxinele din corpul nostru, țelină, avocado și ghimbir. Acesta este un smoothie puternic vitaminizat și în același timp cu efecte spectaculoase asupra sănătății, asupra metabolismului sau imunității (atunci când vorbim despre ghimbir).

Dacă ai la îndemână ghimbir, poți pregăti shot-uri vitaminizante, care înlocuiesc perfect cafeaua sau îl poți asocia în salate, supe, în funcție de gustul pe care-l agreezi.

De asemenea, avocado se poate introduce din prima etapă a diversificării, nu există restricții legate de aportul pe care să-l folosești. În smoothie contează foarte mult textura pe care ne-o dorim. Sunt persoane care-și doresc smoothie-uri mai lichide și atunci nu trebuie să punem o cantitate foarte mare de avocado, dar sunt și persoanele care acceptă o textură mai cremoasă, care să fie cât mai apropiată de supa-cremă. Astfel, din aceste ingrediente putem face și o supă rece, asemeni unei supe raw vegană în care nu fierbem niciun aliment, ci doar le punem în blender. Și uite așa avem și avem o rețetă 2 în 1!

Pentru cea de a doua parte a zilei am gătit o supă-cremă care este și ea un remediu pentru retenția de apă. Ingredientele necesare pentru supă sunt: broccoli, dovlecel sau tzuchini și țelină. Practic sunt cam aceleași ingrediente din care putem face rețete cu mici diferențe între ele.

Pe lângă rețetele sănătoase pe care ni le-a propus Alina, acesta ne-a povestit și câteva lucruri interesante despre ce înseamnă retenția de apă și mici trucuri de ajutor în rezolvarea acestei probleme. Astfel, în timp ce eu am fost un bun ajutor de bucătar, tăind legumele necesare, ea mi-a împărtășit câteva idei interesante legate de retenția de apă.

Alina Stoica: ,,Sunt doamne care se confruntă cu această retenție de apă la menopauză și în timpul sindromului premenstrual, în timpul menstruației, la ovulație. Practic, sunt persoane care sunt dispuse pe tot parcursul acestei ,,linii” la blocaje limfatice. Am întâlnit în mod frecvent chiar și după un zbor mai lung, blocaje pe diferite zone ale corpului în funcție de presiunea care a fost pusă pe ganglionii limfatici. Sedentarismul este un factor favorizant și este foarte important să facem puțină mișcare în fiecare zi. Există o foarte mare presiune pe ganglionii limfatici din zona inghinală, dar și din spatele genunchiului.’’

Acum că ai aflat câteva informații importante despre retenția de apă, poți trece la prepararea rețetelor care sunt o comoară pentru sănătate!

Supa-cremă:
1. taie țelina, broccoli și dovlecelul, apoi pune-le la fiert maxim 10 minute.
2. păstrează apio-ul în stare naturală și adaugă-l în blender.
3. pune pătrunjel, busuioc și ierburi aromatice în funcție de preferință.
4. Adaugă zeama în care au fiert legumele în funcție de textura dorită
5. un praf de sare.
6. ingredientele se pasează bine cu ajutorul blenderului.
Se poate decora cu pătrunjel, busuioc, semințe de chia, ghimbir, în funcție de preferințe.

Smoothie/ supă rece:
1. jumătate de avocado
2. ghimbir (după gust)
3. apio
4. broccoli
5. țelină
6. 2 lingurițe de semințe de chia
7. apă ( în funcție de textura dorită)
8. ingredientele se pasează bine cu ajutorul blenderului.

Din aceeași compoziție putem avea două rețete diferite, potrivite pentru orice moment al zilei.
Supa rece poate fi ornată cu busuioc/ pătrunjel și semințe de chia.
La smoothie poți adăuga puțină lămâie și regla consistența în funcție de preferințe.

Îți urez poftă bună! Aștept părerea și sugestiile tale legate de aceste rețete în secțiunea de comentarii.

Video by Iuliana Popescu

No Comments

Leave a reply